Povodom Bitcoin Halving-a nagrađujemo vas sniženim provizijama
za Bitcoin (BTC) u periodu od 15. aprila od 8:00h do 22. aprila do 08:00h i to:
Provizija za kupovinu BTC: 1.5% (-62%)
Provizija za prodaju BTC: 2.5% (-50%)
Provjereno, tvoj kritpo izbor!

 

 

Kako zaraditi pasivni kripto prihod sa Ethereum-om?

Članak je preuzet sa sajta cointelegraph.com

Mogućnosti pasivnog prihoda omogućava ETH investitorima i trgovcima da nadoknade gubitke tokom perioda nestabilnosti tržišta.

Tržište kriptovaluta je nevjerovatno promjenljivo, što može biti i dobro i loše za investitore i trgovce. Nestalnost stvara mogućnosti za ostvarivanje profita, ali može dovesti i do gubitaka. Strategije pasivnog prihoda, međutim, mogle bi biti korisne u nadoknađivanju ovih gubitaka.

Strategije pasivnog prihoda nude investitorima i trgovcima mogućnosti da zarade profit, čak i tokom izazovnih tržišnih uslova kao što su bear market. Za one koji ulažu u Eter (ETH $1,586), ili bilo koji kripto uopšte, zarada pasivnog kripto prihoda pruža način da se pokriju tržišni krahovi i padovi.

Hadling je nekada bio primarni način da se zarade kamate na nečiju kripto imovinu. Ali, sa porastom protokola decentralizovanih finansija (DeFi), sada postoji mnogo načina da se zarade kamate na Ether i DeFi protokolima. Ovaj članak je vodič o tome kako zaraditi novac sa Ethereumom za početnike i one koji su već upoznati sa tematikom.

 

Stanje kriptovaluta u zapadnoj Evropi

 

Šta je Ethereum i kako funkcioniše?

 

Ethereum je decentralizovana blockchain mreža koja pokreće pametne ugovore. Ovo su aplikacije koje rade tačno onako kako je programirano bez mogućnosti prevare ili mješanja treće strane. Ethereumov izvorni token, Ether, omogućava korisnicima da obavljaju nekoliko funkcija na mreži kao što su transakcije, ulaganje, trgovanje, skladištenje nezamjenljivih tokena (NFT), igranje igara i još mnogo toga.

Ethereum se takođe koristi za pravljenje decentralizovanih aplikacija (DApps), koje su softver otvorenog koda koji radi na blockchain-u. DApps može da izgradi na Ethereum mreži svako ko ima vještine i stručnost za to, što ga čini jednom od najpopularnijih platformi za programere.

Ethereum je ranije koristio algoritam proof-of-work (PoW), koji nagrađuje rudare za validaciju blokova transakcija. Međutim, Ethereum je 15. septembra 2022. u 1:42:42 EST. zvanično prešao na algoritam proof-of-stake (PoS).

Istorijska tranzicija je dio onoga što je kokreator Ethereuma Vitalik Buterin, nazvan The Merge, naveo kao prvi dio mnogih događaja koji će se desiti u višegodišnjoj razvojnoj mapi ove mreže.  Prelazak na PoS je dizajniran da učini Ethereum skalabilnijim i energetski efikasnijim eliminisanjem potrebe za rudarima koji koriste velike količine električne energije da bi obezbjedili mrežu.

 

ETH migriranje spjuešno odrađeno i na BCX platformi

 

Kako zaraditi pasivni kripto prihod sa Ethereum-om?

 

Evo nekih od popularnih načina za ostvarivanje pasivnog prihoda pomoću Ethereuma:

 

Staking 

 

Ulaganje je proces zaključavanja nečijih sredstava na PoS blockchain (kao što je Ethereum) kako bi se potvrdile transakcije i zaradile nagrade. Kada korisnici ulože svoj ETH, oni u suštini stavljaju „svoju kožu“ u igru i pomažu u obezbjeđivanju mreže. U zamjenu za svoje napore, učesnici zarađuju nagrade u obliku ETH ili drugih tokena.

Ulaganje u Ethereum je popularan način za zaradu pasivnog prihoda od kriptovaluta, iako bi mogao biti preskup za investitore amatere. Nova PoS verzija Ethereuma zahtjeva najmanje 32 ETH — otprilike preko 50.000 dolara — za pokretanje punog validatornog čvora i učešće u ulaganju.

Osim direktnog ulaganja, mogu se koristiti i provajderi usluga poput StakeVise i Lido. Ovo su DApp-ovi koji pružaju Ethereum usluge zalaganja bez potrebe za pokretanjem cijelog čvora, omogućavajući učesnicima mreže da ulažu sa minimalnim iznosima. Ove usluge obično naplaćuju naknadu od više od 10%, što bi moglo smanjiti nečiji profit, ali barem neće morati da ulažu 32 ETH unaprijed.

 

Hodl

 

Hodl, izvedenica od „hold on for dear life“, termin u kripto žargonu koji se koristi da opiše čin držanja kriptovalute u svrhe dugoročnog ulaganja. Kada investitori Ethereuma drže svoj Eter, oni se u suštini klade da će njegova cijena rasti u budućnosti i da će moći da ga prodaju za profit. To je jedan od najjednostavnijih i najpopularnijih načina za zaradu pasivnog prihoda od kriptovaluta. I dok ova strategija ne nudi trenutne ili zagarantovane povrate, može biti profitabilna na duge staze ako se cijena Etera zaista poveća. S obzirom na to, Ethereum je doživjeo ogroman rast od svog nastanka i trenutno je jedna od najvrijednijih kriptovaluta na svijetu, tako da postoje dobre šanse da će njegova cijena nastaviti da raste u budućnosti.

Međutim, važno je imati na umu da su cijene kriptovaluta veoma promjenljive i da mogu brzo da variraju. To znači da uvijek postoji potencijal za gubitak prilikom držanja kriptovaluta, tako da investitori treba da ulože samo onoliko novca koliko im je prijatno da izgube.

 

Automatsko trgovanje

 

Drugi način na koji korisnici mogu da generišu pasivni prihod kroz svoju Ethereum investiciju je korišćenje bota za automatizovano trgovanje Eterom. Automatizovani trgovački botovi su softverski programi koji koriste unaprijed programirane algoritme za kupovinu i prodaju kriptovalute na berzama 24/7.

Ovi botovi se mogu podesiti tako da automatski postavljaju trgovine pod određenim tržišnim uslovima, kao što su promjene cijena ili obima. Coinrule i Bitsgap su samo neki primjeri softvera za automatizovano trgovanje koji omogućavaju korisnicima da postave pravila trgovanja, bilo korišćenjem unaprijed pripremljenih šablona ili njihovim prilagođavanjem na osnovu preferencije rizika.

Ako je uspješno, automatizovano trgovanje može obezbjediti stabilan tok profita, iako dolazi sa određenim rizicima. Botovi nisu savršeni i ponekad mogu napraviti greške, kao što je prodaja prerano ili kupovina prekasno.

Štaviše, tržište kriptovaluta je veoma promjenljivo i može doživjeti iznenadne promjene koje bot možda neće moći da predvidi. Kao takvi, investitori treba da pažljivo prate svoju automatizovanu trgovinsku aktivnost kako bi izbjegli bilo kakve veće gubitke.

 

USKORO NA BCX.ba: Crypto-to-crypto berza

 

Pozajmljivanje

 

Pozajmljivanje je još jedan popularan način za investitore da ostvare pasivni prihod od svojih ETH ulaganja. Obično, investitori ostvaruju profit tako što pozajmljuju kriptovalute zajmoprimcima sa visokom kamatnom stopom. Ovo se može uraditi putem centralizovanih ili decentralizovanih platformi za pozajmljivanje.

Na centralizovanim platformama, korisnici obično ne moraju da brinu o tehničkim problemima kao što su bezbjednost, skladištenje podataka, korišćenje propusnog opsega ili autentifikacija. Platforma upravlja svim tehničkim detaljima i pruža potencijal investitorima da optimizuju prinos svoje imovine.

Centralizovane platforme obično imaju više kamatne stope od decentralizovanih platformi za pozajmljivanje. Jedan nedostatak je, međutim, što su centralizovane platforme podložnije hakovima i upadima podataka.

S druge strane, decentralizovane platforme za pozajmljivanje omogućavaju korisnicima da uživaju u višem nivou sigurnosti, transparentnosti i prilagodljivosti, omogućavajući iskusnim investitorima da podese podešavanja kako bi maksimizirali svoj profit. Loša strana je što su ove platforme često složenije za korišćenje i zahtjevaju viši nivo tehničke stručnosti. Kamatne stope takođe imaju tendenciju da budu niže na decentralizovanim platformama.

 

Rudarenje likvidnosti

 

Rudarenje likvidnosti ili uzgoj prinosa je takođe alternativa za generisanje pasivnog prihoda od Ethereuma. Ovdje korisnici pozajmljuju svoj eter ili druga sredstva likvidnim fondovima na decentralizovanim berzama kao što su Iearn.finance, SushiSvap i Unisvap da bi zaradili nagrade.

Mnoge platforme za "uzgoj prinosa" uključuju mogućnost razmjene tokena za drugi u fondu likvidnosti. Trgovci plaćaju naknadu kada trguju kriptovalutama, a ta naknada se zatim dijeli između „farmera“ koji su doprinjeli likvidnosti tog fonda. Veličina nagrade zavisi od toga koliki dio ukupne likvidnosti fonda obezbeđuje svaki korisnik.

Rudarenje likvidnosti može biti odličan način za generisanje pasivnog prihoda, ali je važno zapamtiti da je to relativno nova praksa i da je stoga podložna promjenama. Štaviše, to može biti rizična investicija, jer cijena osnovne imovine može brzo da varira, što dovodi do gubitaka.

 

 

Štampa  
Image

Zakažite konsultacije