USKORO NA BCX.ba: Crypto-to-crypto berza

BCX berza uskoro postaje crypto-to-crypto. Šta to tačno znači za BCX korisnike i koja je razlika između BCX kripto mjenjačnice i berze?

Ukoliko ste BCX korisnik, do sada ste koristili BCX mjenjačnicu, putem koje ste kupovinom (zamjenom KM-a u kriptovalutu) ili prodajom (zamjenom kriptovalute u KM) trgovali kriptovalutama.

Uskoro ćete odabirom berza modula svoje kriptovalute moći mijenjati u druge kriptovalute, odnosno vršiti kupovinu ili prodaju crypto-to-crypto. To znači da ćete, ukoliko posjedujete Bitcoin i želite da ga zamijenite u Ethereum, to moći uraditi putem prve i najveće kripto platforme u BiH – BCX.ba.

Koja je razlika između BCX kripto mjenjačnice i BCX kripto berze?

BCX kripto mjenjačnica je modul na kojem korisnik dobija svoje digitalne novčanike za svaku od 6 ponuđenih kriptovaluta. Opcija „Mjenjačnica“ korisniku omogućava da vrši zamjenu kriptovaluta u KM i obrnuto po trenutnoj cijeni koja je definisana na svjetskom tržištu kriptovaluta.

Na ovaj način BCX platforma ima posredničku ulogu i za to naplaćuje proviziju za kupovinu kriptovaluta u iznosu od 4% odnosno 5% za njihovu prodaju.

Kripto mjenjačnica nastaviće funkcionisati kao i do sada, a izmjene koje se uvode odnose se na BCX berzu.

Naime, BCX.ba je sklopio ugovor sa najvećim svjetskim provajderom za likvidnost koji će svim korisnicima omogućiti da trguju crypto-to-crypto brže i sa značajno nižim provizijama za slanje kriptovaluta koje će se kretati u intervalu od 0.2% do 0.45%. To znači da ukoliko žele da zamijene kriptovalutu u neku drugu kriptovalutu, BCX korisnici neće morati prebacivati svoje koine na strane berze i gubiti novac na provizije za slanje (npr. ukoliko Litecoin prebacuju na Binance, korisnici imaju dodatnih 2-3 dolara provizije, dok provizija za prebacivanje Bitcoina ide čak i do 40 KM) već će to moći uraditi putem BCX platfome.

Korisnik samostalno određuje količinu i cijenu po kojoj želi da kupi ili proda kriptovalutu. Pri tome bitno je napomenuti da se cijena i količina koju korisnik ponudi za određenu kriptovalutu moraju podudariti sa cijenom i količinom koju druga strana potražuje. Nalozi za kupovinu/prodaju se nalaze u opciji ''Berza'' na korisničkom BCX profilu, gdje su takođe vidljive i sve aktivne ponude/potražnje, koje vam mogu pomoći da prije realizujete željenu transakciju na način da ukoliko se ponuda i potražnja podudari transakcija se automatski realizuje.

Postoje tri opcije kreiranja naloga s obzirom na njihovo trajanje:
1. Do opoziva - dok korisnik sam ne opozove nalog, a maksimalno 6 mjeseci;
2. Dnevni - nalog je aktivan 24h od kreiranja;
3. Do datuma - korisnik unosi proizvoljno određeni datum do kog želi da nalog bude aktivan.

Na ovaj način se omogućava formiranje domaćeg tržišta kripto valuta koje ne zavisi od stranih berzi.

 

Štampa  
Image

Zakažite konsultacije