Povodom 6. BCX rođendana spremili smo VELIKA SNIŽENJA provizije na BCX mjenjačnici tokom cijelog mjeseca MAJA:
Provizija za kupovinu kriptovaluta za KM: 1.5% (-62% niže provizije)
Provizija za prodaju kriptovaluta za KM: 2.5% (-50% niže provizije)

 Sve ovo je samo dio našeg slavlja i zahvalnosti vama, našim korisnicima, koji nas podržavate već 6 godina!
Pratite nas i dalje, jer vas uskoro čeka još sjajnih iznenađenja! 

Bitcoin ETF: Ključni korak u finansijskoj integraciji

Uz odobrenje prvog talasa od ukupno 11 Bitcoin investiocionih fondova – Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF), od strane Američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC), kripto svijet je zakoračio u novo razdoblje koje obećava značajan uticaj na globalne finansijske tokove i oblikovanje budućnosti tržišta kriptovaluta. Dok analiziramo trenutnu situaciju, osvrnućemo se i na neke dugoročnije implikacije za koje očekujem da će u budućnosti uticati na Bitcoin ETF-ove, ali i kripto tržište uopšte.

Prije svega, da pojasnimo šta su zapravo ETF-ovi. To su u suštini investicioni fondovi u kojima je portfolio sastavljen od određene imovine i kojima se trguje na berzi. Za prosječnog investitora u Bitcoin, odnosno u kriptovalute, ulaganje u fond je vrlo jednostavno, takoreći identično kao i ulaganje u postojeće fondove na berzama (kao na primjer u S&P500 portfolio) na način da investitor daje nalog brokeru da kupi udio u ETF-u. Pojedini investitor ne mora da kreira digitalne novčanike, pamti riječi ili lozinke, posjeduje hardwerske ključeve, ima nalog na berzama, brine o sigurnosti ili hakerima,  ili na bilo koji drugi način da bude povezan sa kripto svijetom. Za same investitore, ulaganje je veoma jednostavno, a o svemu ostalom brine ETF, koji je regulisan u skladu sa zakonom i koji brine o sigurnosti imovine u fondu. Ovo i jeste ključni korak u finansijskoj integraciji kriptovaluta, jer omogućuje i investorima koji nemaju potrebna znanja, uslove ili volju za bavljenje kriptovalutama da na siguran, legalan i veoma jednostavan način ulažu u tržište kriptovaluta.

Jedan od važnih elemenata koji će vjerojatno odrediti budućnost Bitcoin ETF-a su globalne perspektive. Iako se trenutno odobrenje odnosi specifično na američko tržište hartija od vrijednosti, postoji rastuća potreba za internacionalnom regulativom. Različiti dijelovi svijeta suočavaju se s različitim izazovima i pristupima prema kriptovalutama, stvarajući potrebu za globalnim standardima kako bi se olakšala globalna trgovina digitalnom imovinom i osigurala adekvatna zaštita investitora širom svijeta. Obzirom da je američko tržište vodeće u trgovini svim vrstama finansijskih derivata, ovaj potez imaće ogroman uticaj da i ostatak svijeta na sličan način reguliše investicije u kripto ETF-etfove što će posljedično dovesti do razvoja trgovine digitalnom imovinom uopšte. Prije svega se u očekuje da će ovo potaknuti tradicionalne institucionalne investitore da na duži rok ulažu u digitalnu imovinu.

Regulatorni okvir je drugi aspekt ove odluke. Najveći američki fondovi su veoma dugo pokušavali da lansiraju ovaj proizvod, prve aplikacije su podnesene prije više od 10 godina, ali je SEC cijelo vrijeme odbijao bilo kakvu izloženost prema kriptovalutama. Međutim, sredinom 2023. godine sud je naložio regulatoru da revidira svoje odluke i da odobri fondovima pristup finansijskom tržištu. Nakon toga, SEC je otvorio prijem zahtjeva, postavio pravila i regulacije te je pregovarao sa svim aplikantima i na kraju odobrio svih 11 aplikacija odjednom, čime je ne samo otvorio tržište već postigao i određenu konkurentnost i ravnopravnost od prvog dana. Bitno je takođe da su se i ETF-ovi i SEC usaglasili oko svih aspekata poslovanja koji ne postoje na tradicionalnim tržištima a koje se tiču specifičnosti digitalne imovine u odnosu na zaštitu korisnika, sigurnost, kastodi provajdere i oporezivanje.

Prvi rezultati trgovanja su iznad svih očekivanja, te je trgovina prvi dan iznosila 4,6 milijardi dolara, a u prva tri dana 9,6 milijardi dolara. Od 11 ETF-ova, najveći po veličini i količini trgovanja je Grayscale Bitcoin Trust Fond (GBTC). Mnogi su očekivali eksplozivan rast cijena Bitcoina zbog lansiranja ETF-ova i povećanja broja kupovnih naloga na berzama, međutim obzirom na dešavanja i očekivanja koja su se dešavala nekoliko mjeseci prije odobrenja, mnogi su mišljenja da je cijena odobrenja već ukalkulisana. Prvi dan po objavi vijesti cijene su skočile i preko 10 odsto za BTC, ali i mnogo više za pojedine druge kriptovalute jer je sama vijest veoma pozitivna za samu budućnost kriptovaluta. Međutim, već drugi dan došlo je do korekcije, i posljednjih nekoliko dana imamo stabilno tržište te sada možemo očekivati dugoročno blagi rast cijena kako se bude razvijalo trgovanje i kako novi investitori budu ulazili u ETF-ove.

Još jedan bitan aspekt u cijeloj priči je i slučaj koji SEC vodi protiv Ripplea, kompanije koja stoji iza XRP projekta. Samo nekoliko dana nakon odobrenja ETF-ova, Sud je odlučio da Zakon po kojem SEC odlučuje da li je neka imovina vrijednosni papir ili ne (Howey test iz 1933. godine) nije više adekvatan u doba novih tehnologija, te je naložila regulatoru da izmijeni način na koji donosi odluke. Ovo je takođe indikator da će SEC da izgubi slučaj protiv Ripplea (već je odustao od krivičnog gonjenja osnivača i direktora), što će dodatno zacementirati legalnost kripto proizvoda na američkom tržištu, a što će dodatno potaknuti razvoj i ponudu ovih instrumenata i integrisati digitalnu imovinu na tradicionalnim tržištima širom svijeta.

S razvojem kripto ETF-ova i povećanjem popularnosti digitalnih valuta, može se očekivati i rast istraživanja i obrazovanja u vezi s kriptovalutama. Institucije visokog obrazovanja i finansijski analitički centri mogli bi početi nuditi specijalizovane programe i edukacije posvećene kripto tržištima, kreirajući novu generaciju stručnjaka s potrebnim znanjem o kripto-ekosistemu. Ovo dodatno obrazovanje može pomoći u razbijanju predrasuda i povećanju svijesti o potencijalu kriptovaluta na finansijskom tržištu.

U aprilu ove godine nas očekuje još jedan bitan momenat, a to je tzv. „polovljenje“ Bitcoina, gdje će se nagrada za rudarenje prepoloviti, što predstavlja „supply shock“ i  ovog puta će dovesti do ozbiljnog poremećaja. Sa jedne strane postaće dvostruko teže i skuplje izrudariti jedan Bitcoin, ali će i dostupna količina postati dvostruko manja što će neminovno dovesti do povećanja cijene, pa ćemo uskoro svjedočiti da li će ovo dovesti do pada ili rasta cijene Bitcoina, a posljedično i svih ostalih kriptovaluta.

S druge strane, rasprava o energetskoj održivosti kriptovaluta i njenom ekološkom uticaju postaje sve značajnija. S obzirom na rastuću zabrinutost za okolinu, kripto zajednica sve više prepoznaje potrebu za ekološki prihvatljivim rješenjima. Inovacije poput “zelenih” kriptovaluta koje koriste energetski efikasnije mehanizme potvrde transakcija mogu postati fokus istraživanja i razvoja unutar kripto industrije.

Pored toga, razvoj decentraliziranih financija (DeFi) i pametnih ugovora predstavlja još jedan aspekt koji može oblikovati budućnost kriptovaluta. Integracija DeFi rješenja u tradicionalne financijske proizvode može stvoriti potpuno novi ekosistem koji omogućuje decentralizovano finansiranje, razmjenu imovine i druge financijske usluge, sve to temeljeno na blockchain tehnologiji.

Na kraju, razvoj tehnologije i tržišta neizbježno će stvoriti nove izazove i prilike za kripto svijet. Dugoročna održivost kriptovaluta ovisi o adaptaciji na promjene i odgovoru na izazove kako bi ostala relevantna u globalnom finansijskom poretku. Do sada smo svjedočili nekoliko „propasti“ kriptovaluta, ali su one svaki put postajale sve prisutnije i jače te dokazale svoju snagu i izdržljivost i pod ogromnim pritiskom.

U zaključku, odobrenje Bitcoin ETF-ova predstavlja značajan korak prema prihvaćanju kriptovaluta, ali budućnost ovog sektora ovisi o kontinuiranom inoviranju, razvoju regulatornog okvira koje prate brz rast i razvoj ekološki prihvatljivih rješenja. Kroz ovu evoluciju, kripto svijet ima priliku postati nezaobilazna komponenta globalnog finansijskog sistema, kao što i blockchain tehnologije polako postaju dio našeg svakodnevnog života.

Izvor: capital.ba


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije