BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

Bitcoin na vratima Bull Marketa: Pregled trenutnih pokretača rasta

Bitcoin je sinonim za kriptovalute i to je s razlogom tako. Bitcoin je prva, prepoznatljiva i najveća kriptovaluta po trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji od preko 730 milijardi dolara ili oko 51 odsto vrijednosti cijelog tržišta kriptovaluta.

Iako bitcoin nije izuzet od volatilnosti koje kriptovalute često imaju, ako pogledamo njegovu istoriju prinosa, on donosi impresivne povrate tokom godina.

Bitcoin se kreće ciklično, kao i većina drugih tržišta i u svojoj kratkoj istoriji od 13 godina, koliko se trguje bitcoinom, imao je samo tri godine koje su bile negativne i to 2014, 2018. i 2022. godina. Podudarnost ili slučajnost, svake četiri godine se desio pad dok su sve ostale godine bile debelo pozitivne što se tiče prinosa - povrata ulaganja (ROI). Rekordna je bila 2013. godina, kad je ROI iznosio 5865.50 odsto, dok je najgora bila 2018. godina, kad je ostvaren pad od 73,2 odsto.

Bitcoin i kriptovalute postaju sve atraktivniji sada krajem 2023. godine, kada su investitori ponovo pokrenuli svoju sklonost ka riziku. U posljednjih mjesec dana, tačnije od 15. oktobra 2023. godine do dana pisanja ovog članka, 24. novembra 2023. godine, bitcoin je skočio nevjerovatnih 41,1 odsto, a od početka godine 128,4 odsto.

Glavni razlozi za nagli skok vrijednosti bitcoina su niz pozitivnih vijesti u posljednjih mjesec dana, a vijest koja je dominirala i koja je podstakla nagli rast bitcoina je informacija da bi Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) trebala krajem ove godine i početkom 2024. godine dati odobrenje za Bitcoin spot ETF najmoćnijoj finansijskoj kompaniji za upravljanje imovinom BlackRock. Pored BlackRocka, više od 10 kompanija za upravljanje imovinom je podnijelo zahtjev Američkoj komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) za dobijanje odobrenja za ETF spot fondove.

Uvođenjem Bitcoin spot ETF-a na tržište, očekuje se da se stvori novi val potražnje od mejnstrim investitora. Takođe je velika vjerovatnoća da će SEC, nakon što odobri Bitcoin ETF, ubrzo nakon toga odobriti i Ethereum ETF, što bi dodatno poguralo tržište jer se radi o drugoj po veličini kriptovaluti s trenutnom tržišnom kapitalizacijom od više od 250 milijardi ili 17 odsto cjelokupnog tržišta kriptovaluta. Bitcoin i Ethereum zajedno čine 68 odsto cjelokupnog tržišta kriptovaluta.

Informacija koja takođe značajno utiče na trenutni pozitivan trend rasta cijene bitocina je i povlačenje tužbe SEC protiv dvojice izvršnih rukovodilaca Rippla, kojom je blockchain kompanija Ripple Labs navodno prekršila američki zakon hartija od vrijednosti.

Dodatni zamah povećanju potražnje za bitcoinom je doprinijela i informacija da će se u aprilu 2024. godine desiti takozvani "halving", što znači prepolovljavanje Bitcoin nagrade za "rudare" sa sadašnjih 6,25 bitcoina na 3,125, što će posljedično dovesti do manje ponude bitcoina na tržištu kriptovaluta.

Takođe, vijest koja se može posmatrati kao pozitivna za kriptotržište je ta da se Changpeng Zhao, poznat i kao CZ, osnivač i izvršni direktor najveće berze kriptovaluta na svijetu Binance, pred Američkim sudom izjasnio krivim te je pristao da se povuče s funkcije izvršnog direktora. Binance je morao platiti kaznu u iznosu od četiri milijarde dolara. Ova vijest se posmatra kao pozitivna jer je strah korisnika bio da bi Binance mogla zadesiti sudbina FTX-a, što bi bilo katastrofalno za tržište kriptovaluta. Ovom sudskom nagodbom strah je otklonjen i Binance je nastavio nesmetano da posluje.

Ne treba zaboraviti i početak primjene MiCA regulative EU 30. decembra 2024. godine, a koja će uticati prije svega na zaštitu investitora u EU i otvoriti mogućnost ulaska institucionalnih investitora kojima je bilo zabranjeno ulagati u digitalnu imovinu usljed nedostatka adekvatne pravne regulative.

Na kriptovalute u značajnoj mjeri svakim danom sve više i više utiču i makroekonomski izgledi velikih zemalja, a prije svega SAD-a. Rast realnog dohotka SAD-a bi trebao da podrži potrošnju i rast BDP-a od najmanje dva odsto. Takođe, jedna od najvećih politika pooštravanja – povećanja kamatnih stopa je možda iza nas. Goldman Sachs Research takođe navodi da najvjerovatnije neće doći do recesije kako bi se korigovala inflacija.

Takođe, i FED bi pod eventualnim pritiskom potencijalne recesije mogao promijeniti svoju politiku pooštravanja - povećavanja referentne kamatne stope, što bi moglo dovesti do preokreta i potencijalnog bikovskog signala za tržište hartija od vrijednosti koje je sve više u korelaciji s kriptovalutama.

Uzmemo li u obzir sve ove pozitivne informacije, s jedne strane, koje će povećati potražnju za Bitcoinom i, s druge strane, informaciju vezanu za prepolovljavanje nagrade Bitcoina, koja će posljedično dovesti do manje ponude bitcoina, za očekivati je da se do kraja 2023. godine i u prvom kvartalu 2024. godine nastavi pozitivan trend rasta cijene bitcoina, a samim tim cijelog tržišta kriptovaluta.

To trenutno potvrđuje i velika većina parametara tehničke analize na mjesečnom grafikonu, kao što su RSI, MACD, ADX, MA (od 5 do 200), STOCH i drugi. Svi oni pokazuju jak signal za kupovinu bitcoina. Sve u svemu, nameće se zaključak da bi ovo mogao biti početak Bull Marketa bitcoina i kriptovaluta.

Izvor: Bloomberg Adria

Datum: 1. decembar 2023. godine

Autor: Boris Majstorović, izvršni direktor i rukovodilac sektora informaciono-tehničke podrške i razvoja u kompaniji Digital Assets Management Banjaluka, koja je osnivač prve kripto berze i kripto mjenjačnice u BiH - Balkan Crypto Exchange (BCX).


Štampa  

O nama

 

Usluge

 

Kontaktirajte nas

 
  • Email:info@bcx.ba
  • Telefon:+387 51 229 406
  • Adresa:Kralja Alfonsa XIII 26,
    78000 Banja Luka,
    Bosna i Hercegovina.

Pratite nas

 
©2020 DigitalAsset Managment. Sva prava zadržana. Dizajnirao DAM.
Image

Zakažite konsultacije