Regulatori odobrili spot bitcoin ETF-ove, velika prekretnica za kripto

 

 

Američki regulatori su po prvi put odobrili spot bitcoin ETF-ove (engl. exchange-traded fund - fond kojim se trguje na berzi), što je značajan događaj za sektor digitalne imovine koji vrijedi otprilike 1,7 biliona dolara. Ovaj potez će proširiti pristup najvećoj kriptovaluti, o čemu je pisao i izvršni direktor BCX-a, Boris Majstorović, a više možete pročitati OVDJE.

Komisija za hartije od vrijednosti (engl. Securities and Exchange Commission - SEC), koja između ostalog ima ulogu zaštite investitora, odobrila je 11 fondova koji mogu da počnu da trguju u četvrtak.

Odobrenje je rijedak slučaj u istoriji odluka SEC-a nakon protivljenja koje je trajalo više od decenije, otkako su Tyler i Cameron Winklevoss prvi put predložili bitcoin ETF 2013. godine. Iznenadna prijava BlackRocka prošlog juna, praćena presudom žalbenog suda koji je odbijanje druge prijave nazvao "proizvoljnim i hirovitom", pokrenuo je veliki rast kriptovalute dok su rasle spekulacije da će američki regulatori konačno dati svoj blagoslov.

Odluka dolazi dan nakon što je lažna objava na nalogu SEC-a na platformi X tvrdila da je regulator odobrio ETF-ove. Regulator je naknadno saopštio da je nalog hakovan, što je prouzrokovalo velike fluktuacije cijene bitcoina.

Bitcoin je porastao za manje od jedan odsto na 45.729 dolara nakon odobrenja. Kriptovaluta je potonula 64 odsto od 2022. godine, pa se više nego udvostručila 2023. godine, velikim dijelom zbog spekulacija da će SEC na kraju odobriti ETF-ove koji će omogućiti investitorima da dobiju lakše ulažu u kriptovalutu.

Zagovornici kriptovaluta godinama su tvrdili da bi takozvani spot fond koji direktno ulaže u bitcoin bio koristan za investitore i da bi pomogao da se industrija približi regulisanom svijetu tradicionalnih finansija koji je više regulisan. To takođe predstavlja neku vrstu prekretnice za industriju u kojoj su sukobi sa regulatorima dostigli vrhunac nakon kolapsa FTX-a, imperije Sama Bankman-Frieda, što je naglasilo rizike koji vrebaju u industriji.

Ova značajna odluka dolazi nakon što je Grayscale Investments odnio ključnu pobjedu nad SEC-om. Savezni žalbeni sud je poništio odbijanje prijave Grayscalea, nazvavši odbijanje "proizvoljnim i hirovitom" jer komisija nije objasnila različit tretman sličnih proizvoda. Bitcoin ETF-ovi podržani fjučersima dostupni su klijentima u SAD od 2021.

Izvor: Bloomberg Adria 

 


Štampa  

O nama

 

Usluge

 

Kontaktirajte nas

 
  • Email:info@bcx.ba
  • Telefon:+387 51 229 406
  • Adresa:Kralja Alfonsa XIII 26,
    78000 Banja Luka,
    Bosna i Hercegovina.

Pratite nas

 
©2020 DigitalAsset Managment. Sva prava zadržana. Dizajnirao DAM.
Image

Zakažite konsultacije