Često postavljena pitanjaBCX.ba je prva platforma u Bosni i Hercegovini za kupovinu, prodaju, razmjenu, trgovanje, pohranu i upravljanje vašom digitalnom imovinom.
BCX.ba je potpuna berzanska platforma koja našim klijentima nudi digitalne novčanike (wallets), te omogućuje trgovinu kriptovalutama, tokenima i pametnim ugovorima (smart contracts). Takođe naša platforma nudi mogućnost razmjene Vaše digitalne imovine za zvaničnu valutu u BiH, konvertibilnu marku.

BCX.ba je projekat kompanije Digital Asset Management d.o.o., registrovanoj za obavljanje posredovanja u trgovini te upravljanju informacijama i bazama podataka.

Kriptovalute, tokeni i pametni ugovori nisu nelegalni u BiH, odnosno digitalna imovina se tretira kao i bilo kakva druga imovina koja ima određenu vrijednost, te je čuvanje, razmjena i trgovina istom tretirana u skladu sa postojećom Zakonskom regulativom u BiH.

Registracijom Vašeg korisničkog naloga na našoj platformi, ulazite u ugovorni i regulisani pravni odnos sa našom kompanijom. Detalji, uslovi, prava i obaveze po odnosu Vas kao klijenta i naše kompanije kao pružaoca usluga, su definisani u dokumentu u „Uslovi korištenja“.

U kreiranju BCX.ba platforme koristili smo najmoderniji dizajn i tehnologiju izrade web aplikacija. Pri implementaciji sigurnosnih mjera vodili smo se imperativom da maksimalno zaštitimo digitalnu imovinu naših klijenata, koju čuvamo i kojom upravljamo putem naše platforme.

Imamo nekoliko nivoa zaštite sistema i izvršavanja transakcija koje obezbjeđuju neautorizovani pristup, ali zaštita samog korisničkog računa je obaveza svakog klijenta.

Ako vam je neophodno više informacija o sigurnosnim mjerama, obratite nam se na info@bcx.ba

Kao pravno lice u Bosni i Hercegovini u obavezi smo da sve zakone koji se tiču našeg poslovanja, kao i zakone koji štite naše klijente, primjenjujemo u potpunosti. S tim u vezi, vaši podaci se koriste isključivo u skladu sa detaljima navedenim u dokumentu “Politika privatnosti”.

Kliknite ovdje za formular za registraciju. Potrebno je da unesete vaše korisničko ime te vaše osnovne lične podatke. Link za potvrdu vaše e-mail adrese će vam biti poslati na uneseni e-mail, nakon čega je potrebno je da kliknete link koji ste dobili kako bi izvršili potvrdu.

BCX.ba podržava registraciju pravnih lica, te omogućuje firmama poslovanje sa digitalnom imovinom na isti način kao i za fizička lica. Iz tehničkih i pravnih razloga opcija neće biti dostupna odmah, nego će biti dodata naknadno, o čemu ćemo obavijestiti korisnike putem web stranice i društvenih mreža. Za dodatna pitanja na ovu temu, možete nas kontaktirati na info@bcx.ba.

Postavite jaku lozinku.
Lozinka mora biti jedinstvena. Nemojte upotrebljavati jednostavne riječi, datume nazive itd.

Postavite lozinku za transakcije.
Lozinka za transakcije je posebna lozinka (slično kao PIN kod) koja daje dodatan nivo sigurnosti pri kreiranju odlaznih transakcija. Isplata sa računa nije moguća bez unosa lozinke za transakcije.

Omogućite 2FA provjeru autentičnosti
Veoma bitan zaštitni faktor Vašeg računa. 2FA autentifikacija je dodatan nivo sigurnosti koji traži nezavisan PIN kod sa vašeg drugog uređaja (npr. Mobilnog telefona). U slučaju da bilo ko otkrije Vašu lozinku, jednostavno je ne bi mogao iskoristiti bez pristupa Vašem telefonu

Stavke na koje morate obratiti pažnju zbog sigurnosti vašeg računa.
-Redovno provjeravajte Vaš uređaj sa kojeg pristupate platformi na viruse i zlonamjerne aplikacije.
-Ne koristite nepoznate WIFI mreže, npr. restorani, igraonice, kafići i ostali otvoreni WIFI signali.
-Nemojte koristiti istu lozinku na više lokacija.
-Nemojte otkrivati vašu lozinku nikome.
-Aktivirajte 2FA.
-Email treba biti isključivo u Vašem vlasništvu, bez drugih korisnika. Zaštićen takođe jakom šifrom.
-Ne otvarajte nepoznati sadržaj na mailu.
-Provjerite porijeklo svakog maila.
-Ne ostavljajte svoje podatke na nepoznatim web lokacijama.VAŠA SIGURNOST NAM JE NA PRVOM MJESTU!

Aktivacija 2FA autentičnosti:
-instalirajte “Google Autentifikator” ili kompatibilnu 2FA aplikaciju
-omogućite 2FA na korisničkom računu
-podešavanja > 2FA > omogući 2FA
-skenirajte QR code putem aplikacije “Google Autentifikator” I unesite dobijeni kod
-pri kreiranju transakcija koristite PIN kod koji vam prikazuje aplikacija

Ako Vam se desi da ste zaboravili lozinku ili da je iz nekog razloga netačna, potrebno je da poništite lozinku, te da aktivirate novu.
-ispod polja za registraciju odaberite opciju „Zaboravili ste lozinku? “
-unesite e-mail i pošaljite zahtjev za resetovanje lozinke
-u roku od nekoliko sekundi, dobićete mail za resetovanje lozinke
-unesite novu lozinku

U slučaju da ste izgubili ili resetovali Vaš mobilni 2FA uređaj, potrebno je da se obratite našoj tehničkoj podršci putem tiketa da bi vam resetovali 2FA aktivaciju.

-Provjerite da li Vam je vremenska zona na mobitelu ili računaru jednaka.
-Aplikacija za autentifikaciju mora biti ista, kao aplikacija korištena za postavljanje 2FA.

Prije nego što počnete sa kupovinom / prodajom digitalne imovine potrebno je da uradite sledeće verifikacije:
-email
-mobilni telefon
-identitet (lična karta, mjesto prebivališta i autentifikacija)
-banka i bankovni račun
-informacije o izvoru prihoda i investicijama

Zbog Vaše sigurnosti, kao i zbog pravne regulative, obavezni smo da verifikujemo o sve navedene informacije o korisnicima.

Nakon verifikacije Vašeg računa bićete u mogućnosti da prenesete sredstva na Vaš KM novčanik.
Idite na tab Novčanik – BAM – Uplata . Unesite iznos za uplatu i dobićete instrukcije kako da popunite nalog za uplatu. Popunite nalog identično kao u prikazanom primjeru te obavezno unesite vaše ime i prezime i poziv na broj. Nakon što primimo uplatu, odobrićemo Vaš račun za uplaćeni iznos.

Sve uplate i isplate vršiće se putem komercijalne banke ili pošte po izdatom nalogu za uplatu ili isplatu novca. Gotovinske transakcije (uplate i isplate) nisu moguće.

Za uplatu na vaše digitalne novčanike idite na tab Novčanici – odaberite željeni novčanik – Uplata. Kopirajte Vašu adresu novčanika ili uslikajte prikazani QR kod, te izvršite uplatu na navedenu adresu. Iznos uplate će vam biti odobren na vaš račun nakon potvrde određenog broja transakcija na mreži. Vrijeme potrebno za potvrdu transakcije zavisi od vrste kripto valute koju prenosite. Transakciju možete da pratite putem TXID linka na tabu Transakcije – Kripto Transakcije. Transakcije koje su nepotvrđene su označene CRVENOM bojom, koje su trenutno u statusu potvrđivanja su označene NARANDŽASTOM bojom, a potvrđene transakcije su označene ZELENOM bojom.

Za razmjenu valuta idite na tab Mjenjačnica, odaberite valutu i iznos koju želite da zamijenite i željenu valutu. Dobićete obračun iznosa i provizije koju plaćate. Nakon unosa lozinke za tranaskcijeu i potvrdu, nalog će biti izvršen odmah.

Valute koje su dostupne na platformi :
Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH), Bitcoin Cach (BCH), Zcash (ZEC) i Monero (XMR).

U zavisnosti od zahtjeva na tržištu, dodavaćemo dodatne valute, o čemu ćemo vas obavijestiti putem web sajta i društvenih mreža.

Cijene na našoj platformi su standardni index prosječnog svjetskog tržišta, odnosno informacije o cijenama pojedine valute se kreiraju na osnovu kursa EUR na stranici coinmarketcap.com te konvertuju u KM po zvaničnom prosječnom kursu 1.95583

Za isplatu KM sa vašeg BAM računa idite na tab Novčanici – BAM – Isplata. Unesite željeni iznos, odaberite bankovni račun na koji vršite isplatu, te unesite šifru i 2FA autorizaciju. Nakon procesiranja vašeg naloga za isplatu dobićete potvrdu i vaš nalog će biti izvršen te sredstva isplaćena na Vaš bankovni račun.

Za isplatu sa vaših digitalnih novčanika idite na tab Novčanici – odaberite željeni novčanik – Isplata. Unesite željeni iznos, te unesite šifru i 2FA autorizaciju. Vaš nalog će biti odmah izvršen. Transakciju možete da pratite putem TXID linka na tabu Transakcije – Kripto Transakcije

Tabelarni prikaz provizija možete pogledati na linku.