Može li kripto tržište privući strane investitore u BiH?

Kriptovalute su sve popularnije, kako u BiH tako i u svijetu. Širenjem popularnosti šire se mnogi mitovi i spekulacije u vezi sa trgovinom digitalnim novcem, a samo razumijevanje kriptovaluta za početnike može biti komplikovano.

Kada odlučite investirati u kriptovalute, odabir mjenjačnice za trgovanje ili ulaganje i koristan savjeta poznavaoca kripto tržišta predstavlja važan korak pri snalaženju na kripto tržištu

O najvećim dilemama u kripto svijetu govori Nikola Klak, kripto stručanjak i osnivač prve i najveće kripto mjenjačnice u BiH preko koje kriptovalutama trguje 8.000 bh. građana.

Mnogi mitovi i spekulacije se šire u vezi sa kriptovalutama. Koji su najveći mitovi i postoji li ikakav razlog za strah i dvoumljenje kod ljudi koji žele trguju kriptovalutama u BiH?

KLAK: Mogu odgovorno da kažem da kao i za većinu stvari, mitovi i strah proizilaze iz nedovoljnog poznavanja materije. Iz mog ugla, kao neko ko se bavi ovom materijom profesionalno, definitivno postoje rizici za one koji se odluče na ulaganje u kriptovalute, a nemaju priliku za adekvatnu edukaciju ili savjet. Prije svega rizici, se odnose na razne prevare i „multi level marketing“ (MLM) sheme koje u svom poslovnom modelu ističu predznak kriptovaluta ili blockchaina, ali sa tim nažalost nemaju nikakve veze. U posljednje vrijeme pojavljuje se sve više dobro organizovanih prevara koje vrebaju neupućene žrtve i obećavaju neko enormno bogaćenje bez ikakvog uloženog rada ili truda. Želio bih i ovom prilikom da apelujem na građane da prije bilo kakve investicije, dobro prouče materiju. Internet (google) je prva instanca da se dobiju bilo kakve informacije, a želim da skrenem pažnju da smo i mi tu da pružimo savjet ili informaciju svakom ko želi da investira u kriptovalute. Sljedeća stvar se odnosi na to da je tržište veoma dinamično, a samim tim i rizično, odnosno da je za neki pozitivan prinos od trgovanja, potrebno iskustvo i strpljenje.

Kripto tržište je dinamično kako u BiH tako i u svijetu. Možemo li govoriti o snažnom kripto tržištu u BiH?

KLAK: Bosna i Hercegovina je po svim mjerilima veoma veoma malo tržište kad se posmatra na globalnom nivou, međutim kako je kripto fenomen koji ne poznaje granice, samim tim i našim građanima je omogućeno da se ravnopravno pridruže trendu. BCX platforma je omogućila svim građanima, ali i firmama u BiH, da mogu transparentno i legalno da obavljaju transakcije i da koriste digitalne novčanike, na način kako je to uređeno u svim državama koje su već na neki način regulisale tržište kriptovaluta. Trenutno smo svjedoci novom uzletu vrijednosti kriptovaluta koja je definitivno posljedica sve više povjerenja investitora u sam tržišni model. Konkretno na BCX platformi smo svjedoci snažno uvećanom prometu, kako onih koji prodaju tako i onih koji kupuju tako da možemo reći da smo definitivno u „Bull“ ciklusu koji su sve češći. Dodatno, veoma je indikativan konstantan rast broja korisnika naše platforme, te mislimo da nismo ni blizu toga da možemo reći da je tržište došlo do zasićenja. Svi pokazatelji govore u prilog da se interesovanje za tržište kriptovaluta konstantno uvećava i da možemo očekivati povećani rast broja korisnika.

Može li kripto tržiše u BiH privući investitore?

KLAK: Naravno, tržište kriptovaluta je u usponu na globalnom nivou i ne samo da se sve više novca sliva u kripto projekte nego i sve više institucionalnih investitora odlučuje da uloži novac. Bez obzira što je samo tržište još uvijek u takoreći početnoj fazi i što nije još dovoljno regulisano da bi mogli da ga smatramo tradicionalnim finansijskim instrumentom, smatram da je upravo to prilika da se u ovoj fazi ekspanzije postave temelji neke dobre investicije pogotovo ako posmatramo neki srednji odnosno duži rok investicionog ciklusa. Domaći investitori imaju ograničena sredstva, ali se iz našeg ugla već može reći da postoje ozbiljna ulaganja od strane kako fizičkih tako i pravnih lica. Da bi privukli veći broj stranih investitora, neophodno je da država što više prilagodi legislativu i poslovni model tržištu Evropske unije kako bi investitori imali stabilnost i povjerenje tj. poznato poslovno okruženje.

 


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije