BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

Da li je moguće postići finansijsku slobodu sa Bitcoinom?

Članak je preuzet sa sajta: cointelegraph.com

Bitcoin ima za cilj da vrati moć ljudima. Osim toga, proračunata investicija u Bitcoin može potencijalno približiti financijsku slobodu. Ali kako to učiniti?

Tokom posljednjih 14 godina, investitore je privukao Bitcoin iz mnogo razloga — od potencijalnog rješenja za ekonomske probleme postojećeg fiat ekonomskog sistema do dostizanja nebankarskih i diverzifikujućih portfolija. Međutim, veliki dio šire javnosti vidi Bitcoin kao kapiju finansijske slobode usred rastuće inflacije fiata i geopolitičke neizvjesnosti.

fotografija koncepta finansijskog ulaganja

Tradicionalni bankarski sistemi su uvijek iznova služili kao oruđe centralizovanim vladama da diktiraju pristup finansijama, posebno u vanrednim situacijama. Nedavno je ukrajinsko-ruski rat poslužio kao studija slučaja o tome kako su kriptovalute pomogle raseljenima i onima koji nemaju banku da pristupe sredstvima za osnovne potrepštine.

Kao što je zamislio kreator, Satoshi Nakamoto, Bitcoin nastoji vratiti moć ljudima. Nijedna količina propisa, sankcija ili zabrana ne može spriječiti ljude da koriste Bitcoin kao novac. Osim toga, proračunata investicija u Bitcoin ima potencijal da približi ljude postizanju njihovog sna o finansijskoj slobodi. Ali kako ljudi to mogu postići?

Hodl - "hold on for dear life" (akronim za čuvanje imovine po svaku cijenu, uprkos čestim promjenama cijene)

Ogromna promjenjljivost kriptovaluta u kombinaciji s nemirom investitora recept je za trenutni gubitak. Mnogi ne shvataju da je Bitcoin – za razliku od drugih kriptovaluta – dugoročna investicija. Stoga, Bitcoin veterani preporučuju držanje imovine tokom prolongiranog rasta tržišta i kupovinu padova tokom opadajuceg tržišta.

Prema podacima UpMyInterest-a, zanemarujući par godina sa izuzetcima, vlasnici bitkoina su svjedočili prosječnom godišnjem prinosu od 93,8%, koji je u najboljoj godini narastao na 302,8%. Koliko god jednostavno zvučalo, hodling (kripto lingo za držanje imovine) pokazao se teškim za investitore. Neki faktori koji pokreću naglu prodaju Bitcoina uključuju širenje FUD-a (strah, neizvjesnost i sumnja) i kretanje cijena.

Iako kratkoročno ima smisla zaraditi profit na nestabilnosti Bitcoina, sagledavanje šire slike otkriva dugoročni veći podsticaj u držanju. Štaviše, investitori koji posjeduju Bitcoin uvijek će imati mogućnost da iskoriste ovu potrošnju preko geografskih granica bez gubitka vrijednosti.

Foto portret samouvjerenog biznismena koji pokazuje zlatni bitcoin

Prosjek troškova dolara

Uzimajući u obzir Bitcoin kao održivu dugoročnu investicionu opciju, mnogi investitori imaju tendenciju da implementiraju strategiju usrednjavanja troškova u dolarima (DCA). Ovo uključuje odvajanje unaprijed određenog iznosa u dolarima iz redovnog prihoda koji se reinvestira u Bitcoin svaki dan, sedmicu ili mjesec.

Dok je El Salvador u početku bio kritikovan zbog usvajanja bitkoina kao zakonitog sredstva plaćanja usred razorne inflacije, zemlja bi mogla prenamijeniti rezultirajuće neostvarene dobitke za finansiranje socijalnih projekata, poput izgradnje bolnica i škola.

Kada je Bukele najavio svoj plan za kupovinu Bitcoina, cijena mu je bila otprilike 16.600 dolara. Od tada je cijena BTC-a porasla za 40,46%, pružajući prijeko potrebno olakšanje Salvadorcima. Investitori koji traže finansijsku slobodu moraju slijediti sličnu strategiju dok reagiraju na promjene na tržištu i javno raspoloženje.

Samoodržavanje

Kada je riječ o dugoročnom držanju Bitcoina, ključ je ne vjerovati bilo kojem drugom subjektu treće strane s privatnim ključevima imovine. Investitori koji pohranjuju Bitcoin na kripto berze nesvjesno daju potpunu kontrolu nad svojom imovinom.

Otkako je FTX prevara izašla na vidjelo, slučaj samopritvora je postajao sve jači. Investitori koji su pretrpjeli gubitke zbog navodne pronevjere sredstava shvatili su važnost samoodržavanja. Održavanje vlasništva nad privatnim ključem – putem samostalnih novčanika – postaje najvažnije za one koji traže finansijsku slobodu u njenom pravom smislu.

FTX pad takođe je prisilio kripto berze da dokažu postojanje i sigurnost sredstava korisnika kako bi se izbjegla situacija niske likvidnosti. Iako hardverske alternative za samoodržavanje kriptovaluta zahtijevaju investiciju unaprijed, na korisnicima je da odaberu idealan način pohranjivanja privatnih ključeva, čak i ako to znači pisanje privatnih ključeva na komad papira.

fotografija ravnog položaja laptopa sa bravom i ključem

Tri gore navedene prakse — hodl (akronim za čuvanje imovine), DCA (prosjek troškova u dolarima) i samoodržavanje— čine glavne stubove finansijske slobode. Međutim, korisnici nisu ograničeni u isprobavanju drugih strategija koje odgovaraju njihovim potrebama.

Postizanje finansijske slobode uz Bitcoin je moguće. S obzirom na nastanak kripto ekosistema, investitorima se savjetuje da se usredsrede na dugoročne prednosti Bitcoina dok u tom procesu ostvaruju kratkoročne dobitke.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije