BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

O kriptovalutama i blockchain tehnologiji: kako rade i kako su povezani?

Šta su to kriptovalute i kakvo je njihovo trenutno stanje?

Kriptovalute, kao što su Bitcoin, Eherium i Teter su digitalna sredstava koja koriste kriptografske tehnike za bezbjednu kupovinu, prodaju ili trgovinu.

Za više informacija o tome kako trgovati kriptovalutama i ostvariti profiit pročitajte ovdje.

Za razliku od tradicionalnih valuta koje izdaju nacionalne vlade, same kriptovalute ne zavise od centralne banke u opticaju. Da biste bolje razumjeli svijet kriptovaluta, može biti korisno upoznati se s kriptovalutama kojima se najčešće trguje. Neke od najpoznatije kriptovaluta su: Bitcoin, Eherium, Teter, USD Coin i sl.

Koji su razlozi za tako širok spektar kriptovaluta?

Definitivno prvi koji padne na pamet kada pominjemo kriptovalute je Bitcoin. Često se Bitcoin poistovjećuje sa riječi „kriptovaluta“, ali je ustvari on samo jedan od 20.000 i više kriptovaluta koje danas postoje i kojima se trguje. Ako razmišljate o ulaganju u kriptovalute, može biti od pomoći da počnete s onom koja je dobro uspostavljena i kojom se aktivno trguje na tržištu.

Šta su kriptovalute i kako rade?

Kriptovalute su digitalna sredstva koja su podržana tehnologijom poznatom kao blockchain. Ovaj sistem prati sve transakcije i sve što je u njima zapisano i iste se ne mogu nikada zamjeniti što otežava manipulisanje ili dupliranje vlasništva. Jedinice kriptovaluta mogu se nazvati kovanicama ili tokenima, ovisno o njihovoj upotrebi.

Mogu se koristiti za razmjenu, kao skladište vrijednosti ili za pristup određenim softverskim programima kao što su igre ili finansijski proizvodi. Kreiranje kriptovalute često uključuje rudarenje, energetski intenzivan proces u kojem kompjuteri rješavaju složene zagonetke kako bi provjerili autentičnost transakcija na mreži.

Koja je svrha blockchain tehnologije i kako ona radi?

Blockchain je mrežni protokol koji omogućava kompjuterima da sarađuju kako bi zadržali ažurnu i sigurnu evidenciju transakcija. Za blockchain možemo reći da predstavlja lančani spisak svih transakcija koje su se desile u okviru jedne valute.

Da bi se osiguralo da se svi učesnici slažu oko istog registra (ledger), mora postojati priznat način za verifikaciju i validaciju transakcija; tu dolazi do "konsenzusa". Dvije najpopularnije metode za postizanje konsenzusa na blockchain mreži su "proof of work" i "proof of stake".

Šta je „proof of work“?

„Proof of work“ je sistem koji koriste blockchain mreže kako bi potaknuli korisnike da pomognu u bilježenju i održavanju evidencije mreže. Bitcoin koristi ovaj sistem kao dio svog kripto protokola, nagrađujući korisnike koji uspješno podnesu nove blokove transakcija nagradama. Dakle, najprostije rečeno to znači ulaganje u neki rad da bi dobili nagradu.

Ovaj proces je poznat kao rudarenje i uključuje rješavanje teške zagonetke koja zahtijeva veliku količinu energije i računarske snage. Ovaj izazov se naziva 'rad', a uspješni rudari mogu dobiti nagrade koje više nego nadoknađuju troškove. Jedna od glavnih nedostataka ovog sistema je što se troši velika količina električne energije. 

Šta je „proof of stake“?

Drugi način postizanja dogovora o valjanosti istorijske evidencije transakcija na blockchainu je „proof of stake“. Suprotno rudarnju, ovdje korisnici ulažu neke od svojih posjeda kriptovaluta kako bi garantovali tačnost svog rada dok verifikuju nove transakcije.

Cardano, Solana i Ethereum su nekoliko kriptovaluta koje koriste „proof of stake“. Sličnost ova dva sistema, „proof of stake“ i „proof of work“, je u tome što korisnici moraju prikupiti i predati svježe transakcije. Međutim, oni koriste drugačiju strategiju da nagrađuju učesnike u tom procesu. U suštini, oni koji predlažu da se novi blokovi podataka dodaju u zapisnik moraju rizikovati nešto novca. U mnogim okolnostima, povećanje vaše opklade će povećati vaše šanse da dobijete novi blok i benefite koje dolaze s njim.

Zaključak

Dakle, kriptovalute su digitalna sredstava koja koriste kriptografske tehnike za bezbjednu kupovinu, prodaju ili trgovinu. Podržane su blockchain tehnologijom – lančanim spiskom svih transakcija koje su se desile u okviru jedne valute. Dvije najpopularnije metode za postizanje konsenzusa na blockchain mreži su "proof of work" i "proof of stake".


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije