BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

Kripto prevare: Kako ih prepoznati i izbjeći

Pojava i razvoj kriptovaluta je definitivno izmjenio finansijski sistem, nudeći pojedincima nove i uzbudljive mogućnosti ulaganja. Međutim, s porastom popularnosti, kripto tržište je takođe svjedočilo nesretnom porastu prevara i lažnih aktivnosti. I za iskusne investitore i za novopridošlice, ključno je da budu oprezni i dobro informisani kako bi se zaštitili od toga da postanu žrtva kripto prevara.

U ovom članku ćemo istražiti neke uobičajene kripto prevare, zajedno s bitnim savjetima kako ih prepoznati i izbjeći.

1. Phishing prevare:

Prevare krađe identiteta jedna su od najčešćih kripto prevara koje ciljaju pojedince putem obmanjujućih e-poruka, web stranica ili poruka. Ove prevare imaju za cilj krađu osjetljivih informacija, kao što su šifre za prijavu ili privatni ključevi, namamljivanjem korisnika na lažne web stranice koje liče na legitimne mjenjačnice kriptovaluta ili novčanike.

Kako biste izbjegli nasjedanje na phishing prevare, uvijek dvaput provjerite URL bilo koje web stranice i izbjegavajte klikanje na sumnjive linkove poslane putem e-pošte ili društvenih mreža.

2. Social (društveni) inženjering:

Prevare socijalnog inženjeringa uključuju manipulativne taktike kako bi se pojedinci prevarili da odaju osjetljive informacije ili daju pristup njihovoj kripto imovini. Prevaranti se mogu predstavljati kao prijatelj, predstavnik korisničke podrške iz berze ili čak državni službenik.

Uvijek budite oprezni u dijeljenju ličnih podataka na mreži i provjerite autentičnost bilo koje komunikacije prije poduzimanja bilo kakve radnje.

3. Malware (zlonamjerni) softver i lažni novčanici:

Zlonamjerni softver i lažni novčanici dizajnirani su za krađu vaših privatnih ključeva ili šifri za prijavu, pružajući prevarantima direktan pristup vašim kriptovalutama. Da biste se zaštitili od ovih prevara, preuzimajte samo novčanike i softver iz zvaničnih izvora i sigurnih prodavnica aplikacija. Možete da koristite hardverske novčanike za dodatnu sigurnost i redovno ažurirajte svoj antivirusni i anti-malware softver.

4. Ponzijeve šeme:

Ponzijeve šeme postoje već decenijama i pronašle su novo utočište u svijetu kriptovaluta. Ove prevare obećavaju visoke povrate na ulaganja i oslanjaju se na novac novih investitora da bi isplatili povrate ranijim investitorima. Na kraju, šema propada, ostavljajući mnoge investitore sa značajnim gubicima. Prepoznavanje Ponzijeve šeme može biti izazovno, ali jedna ključna crvena zastava je obećanje sigurnih i neobično visokih prinosa bez ikakvog rizika. Uvijek detaljno istražite mogućnosti kripto ulaganja i budite skeptični prema nerealnim obećanjima.

5. Lažni ICO (Initial Coin Offer - početna ponuda kovanica):

Inicijalne ponude kovanica (ICO) bile su popularan način za blockchain projekte za prikupljanje sredstava. Nažalost, neki prevaranti iskorištavaju ovu metodu prikupljanja sredstava kreirajući lažne ICO-e kako bi prevarili investitore. Oni promovišu nepostojeću ili bezvrijednu kriptovalutu, mame ljude da ulože svoj novac. Da ne padnete na lažne ICO-e, uvijek dobro istražite i provjerite njihovu legitimnost putem renomiranih izvora i kanala društvenih medija.

6. Pump-and-Dump šeme:

Pump-and-dump sheme uključuju umjetno naduvavanje cijene kriptovalute putem lažnih ili obmanjujućih informacija, a zatim je prodaju na vrhuncu investitorima koji ništa ne sumnjaju. Ove prevare su često orkestrirane putem društvenih medija i grupa za ćaskanje, gdje prevaranti šire glasine kako bi stvorili hype oko određene kriptovalute. Kako biste izbjegli nasjedanje na pump-and-dump sheme, budite oprezni kada ulažete u manje poznate tokene i zasnivajte svoje odluke na fundamentalnim istraživanjima, a ne na spekulativnim glasinama.

Zaključak:

Kripto svijet je nesumnjivo ispunjen uzbudljivim mogućnostima, ali također privlači zlonamjerne aktere koji žele da iskoriste naivne pojedince. Ako ostanete informisani i oprezni, možete značajno smanjiti rizik da postanete žrtva kripto prevara.

Kada je u pitanju BiH, za sada jedina zvanično registrovana kripto platforma je BCX. Da biste koristili usluge ove platforme nephodno je da prvo prođete proces registracije i priložite određenu dokumentaciju koju je kompanija dužna da čuva i štiti vaše podatke. Da biste pristupili procesu registacije birajte ovaj link, a ukoliko se odlučite da platformu koristite na mobilnom telefounu, dostpuna vam je Lova aplikacija koju možete preuzeti na Google Play i App Store-u. 

Ne zaboravite sprovesti temeljno istraživanje, izbjegavajte nerealna obećanja i budite oprezni kada dijelite lične podatke ili komunicirate s nepoznatim osobama na mreži. Pouzdane i sigurne platforme su neophodne za sigurno kretanje kripto prostorom. Uvijek dajte prioritet sigurnosti i slijedite najbolje prakse kako biste zaštitili svoj teško zarađeni novac od pada u ruke prevaranta.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije