BCX i Lova su kreirali jedinstvenu, savremenu, multifunkcionalnu mobilnu android i iOS aplikaciju i na taj način objedinili sve svoje usluge pod jednom aplikacijom i jednim brendom pod nazivom Lova. Više o Lova aplikaciji možete saznati na web stranici www.lova.ba

Preuzmite Lova Android i iOS (Apple) aplikaciju klikom na ikonice ispod:

                    

Tržište kriptovaluta: koliko je promjenljivo i šta ga pokreće?

Kriptovalute postoje već više od jedne decenije, ali su tek 2021. godine zaista eksplodirale u popularnosti. Tržište kriptovaluta sada vredi preko 2 triliona dolara, a samo bitkoin čini skoro 50% te vrednosti. Međutim, kripto tržište je takođe veoma nestabilno i može biti teško pratiti njegov učinak. U ovom članku ćemo pogledati kako tržište kriptovaluta radi danas i koji faktori pokreću njegov rast.

Promjenljivost tržišta kriptovaluta

Prvo, važno je razumjeti da se tržište kriptovaluta stalno menja. Cijene kriptovaluta mogu da variraju u roku od nekoliko sati, a ono što je bilo tačno juče, možda neće biti danas. Imajući to u vidu, ukupni trend za kriptovalute je bio uzlazni, sa mnogim investitorima koji se klade na dugoročni potencijal digitalnih valuta. Bitcoin, koji postoji od 2009. godine, i dalje je daleko najpopularnija kriptovaluta i često se koristi kao merilo za opšte stanje tržišta.

U vreme pisanja ovog teksta, bitkoin se trguje na oko 26.000 dolara, što je manje od svog rekordnog maksimuma od skoro 65.000 dolara u aprilu 2021. Međutim, ovo je i dalje značajno povećanje u odnosu na njegovu cijenu na početku godine, kada je bila oko 23.000 dolara. Druge velike kriptovalute kao što su Ethereum, Binance Coin i Cardano takođe su zabeležile značajan rast poslednjih meseci, iako su njihove cene mnogo niže od Bitcoin-ovih.

Šta pokreće rast tržišta kriptovaluta?

Jedan od faktora je sve veće institucionalno usvajanje digitalnih valuta. U prošlosti, na kriptovalute se gledalo kao na nišnu investiciju koja je bila namenjena samo tehnološkim entuzijastima. Međutim, poslednjih godina sve više tradicionalnih finansijskih institucija počinje da ulaže u kriptovalute. Ovo je pomoglo da se industrija legitimiše i privuče više investitora.

Drugi faktor je sve veća upotreba kriptovaluta kao oblika plaćanja. Iako trgovci još uvek nisu široko prihvaćene kriptovalute, sve je više preduzeća koja počinju da ih prihvataju. Na primer, kompanije kao što su Tesla i PaiPal sada dozvoljavaju kupcima da plaćaju bitkoinom. Ovaj povećani slučaj upotrebe kriptovaluta mogao bi pomoći u njihovom usvajanju i vrednosti na duži rok.

Što se tiče BiH, plaćanje kriptovalutama je moguće uz Lova aplikaciju. Aplikacija je besplatana i dostupna za preuzimanje na Google Play Store-u, a po preuzmianju aplikacije je neophodno da se registrujete. Više o procesu registracije možete pogledati u ovom videu

Međutim, važno je napomenuti da je tržište kriptovaluta i dalje veoma promjenljivo i u neku ruku i rizično. Cijene mogu biti podstaknute hajkom i špekulacijama, a u prošlosti je bilo slučajeva prevare i manipulacije tržištem. Pored toga, regulatorno okruženje za kriptovalute je još uvek neizvjesno u mnogim delovima svijeta. Dok su neke zemlje prihvatile digitalne valute, druge su zauzele oprezniji pristup.

Sa druge strane, neizvjesnost i rizici ne mogu da zaobiđu ni tradicionalne bankarske sisteme u šta smo se uvjerili ovih dana urušavanjem Silicon Vaalley Bank i Credit Suisse banaka. Prva je jedna od najvećih Američkih, a druga je Švicarska banka.

Kakva je budućnost za tržište kriptovaluta?

Teško je reći sa sigurnošću, ali mnogi stručnjaci vjeruju da su digitalne valute tu da ostanu. Kako se sve više ljudi upoznaje sa kriptovalutama i njihovim potencijalnim prednostima, verovatno je da će usvajanje nastaviti da raste. Pored toga, sve veća upotreba blockchain tehnologije u drugim industrijama takođe može pomoći da se poveća vrednost kriptovaluta.

Imajući to u vidu, još uvek postoje rizici u ulaganju u kriptovalute. Tržište je veoma nestabilno i ne postoji garancija da će bilo koja određena digitalna valuta biti uspešna na duge staze. Pored toga, postoji rizik od prevare i tržišne manipulacije, što može dovesti do značajnih gubitaka za investitore.

Zaključak

Tržište kriptovaluta trenutno vredi preko 2 biliona dolara i ne pokazuje znake stagniranja. Bitcoin je i dalje daleko najpopularnija kriptovaluta, ali i druge digitalne valute poput Ethereuma i Cardano takođe beleže značajan rast.

Faktori koji pokreću rast tržišta uključuju sve veće institucionalno usvajanje i upotrebu kriptovaluta kao oblika plaćanja. Međutim, tržište je i dalje veoma špekulativno i rizično, a investitori bi trebalo da budu oprezni kada ulažu u kriptovalute. Na kraju krajeva, budućnost tržišta kriptovaluta možda jeste neizvjesna, ali je verovatno da će digitalne valute nastaviti da igraju sve važniju ulogu.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije