Povodom Bitcoin Halving-a nagrađujemo vas sniženim provizijama
za Bitcoin (BTC) u periodu od 15. aprila od 8:00h do 22. aprila do 08:00h i to:
Provizija za kupovinu BTC: 1.5% (-62%)
Provizija za prodaju BTC: 2.5% (-50%)
Provjereno, tvoj kritpo izbor!

 

 

Top 5 mitova o kriptovalutama

Od kada su se prvobitno pojavile 2009. godine, kriptovalute su doživjele ogroman porast popularnosti. Zbog njihove nejasnoće i složenosti, postoje mnoge zablude i mitovi oko ovih digitalnih valuta.

Svakodnevno se susrećemo sa mngim mitovima i neistinama oko kriptovaluta. Mi smo ovdje pokušali izdvojiti pet najčešćih mitova koji se sreću kripto svijetu.

1. Mit: Kriptovalute se koriste isključivo za nezakonite aktivnosti

Iako je istina da su neke kriptovalute korištene u ilegalnim transakcijama, to je mali dio njihove ukupne upotrebe. Većina kriptovaluta se koristi u legitimne svrhe kao što su online kupovina, peer-to-peer plaćanja i ulaganja.

Prevare i kriminal se dešavaju u svim branšama, pa tako i kod kriptovalata, ali to ne znači da se one koriste samo u te svrhe. Prije nego počnete ulagati u bilo koju kriptovalutu neophodno je istražiti i provjeriti platformu preko koje ćete trgovati, da li je registrovana i koliko je pouzdana.

2. Mit: Kriptovalute nisu podržane ničim

Mnoge kriptovalute, uključujući Bitcoin, su decentralizovane i rade na blockchain mreži. Najprostije rečeno, ova tehnologija predstavlja jedan vid finansijske knjige u kojoj je tačno zabilježena svaka transkacija koj se desila ikada desila i koja se ne može izmijeniti.

Stoga, blockchain obezbeđuje transparentnu i sigurnu knjigu transakcija. Ovaj decentralizovani sistem se može smatrati oblikom podrške za kriptovalute, za razliku od banaka koje su centralizovane gdje centralana banka ima glavni autoritet.

3. Mit: Kriptovalute nisu regulisane

Iako se tačan nivo regulative za kriptovalute razlikuje od zemlje do zemlje, mnoge vlade su počele primjenjivati propise za praćenje i kontrolu njihove upotrebe. Ovo pomaže u sprečavanju nezakonitih aktivnosti i povećanju zaštite potrošača.

Što se tiče RS, kriptovalute su regulisane Zakonom o izmjenama i dopuna Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, a od 17. januara ove godine Komisija za hartije od vrijednosti je objavila Pravilnik o evidenciji pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama, kojim treba da se evidentiraju sva pravna lica koja posluju sa ovim valutama. BCX platoforma je prva, i za sada jedina, platoforma koja je upisana u ovu evidenciju o čemu više možete pročitati ovdje.

4. Mit: Kriptovalute nisu bezbedne za korišćenje

Sigurnost kriptovaluta ovisi o tome kako su pohranjene i zaštićene. Ako se koriste odgovarajuće sigurnosne mjere, kao što su jake lozinke i dvofaktorska autentifikacija, kriptovalute mogu biti sigurne kao i tradicionalni oblici valute.

Recimo, prilikom registracije na bilo koju kripto platformu, potrebno je da postavite jaku šifru, koja uključuje simbole, brojeve, kao i velika i mala slova. Naravno, iako ovo važi za svako logovanje, ipak se posebno naglašava za kriptovalute kako biste što bolje zaštitili vaš digitalni novac.

5. Mit: Kriptovalute nemaju nikakvu vrijednost

Kriptovalute svoju vrijednost crpe iz povjerenja i povjerenja koje korisnici imaju u njih kao sredstvo razmjene, skladište vrijednosti i obračunske jedinice, baš kao i tradicionalne valute. Osim toga, osnovna tehnologija nekih kriptovaluta, kao što je blockchain, ima brojne potencijalne načine upotrebe i smatra se da imaju ogromnu vrijednost.

Da bismo bolje razumjeli vrijednost kriptovlata neophodno je neko osnovno poznavanje istorije novca, tačnije tradicionlne valute. Novac je prvo štampan u metlanom, pa kasnije u paprinom obliku, ali vrijednost je dobio onda kada su se ljudi dogovorili da to tako bude jer su shvatili da je to mnogo jednostavniji oblik plaćanja nego trampa ili plaćanje u zlatu.

Ista stvar je i sa kriptovlutama. Recimo, Bitcoin u početku nije vrijedio skoro ništa, a nekom momentu je dostigao vrijednost od 65.000$.

Zaključak

Mitovi će vjerovatno uvijek biti prisutni u kripto svijetu. Mežutim, to sigurno neće uticati njegovu ogromnu popularnost koja je svakim danom sve veća i veća.

Budućnost kripto industrije izgleda dobro jer vlade nastavljaju da razvijaju regulatorne okvire kojim će ova oblast biti dodatno uređena.


Štampa  
Image

Zakažite konsultacije