BCX novosti Klikova: 4073

USKORO NA BCX.ba: Crypto-to-crypto berza

BCX berza uskoro postaje crypto-to-crypto. Šta to tačno znači za BCX korisnike i koja je razlika između BCX kripto mjenjačnice i berze?

Ukoliko ste BCX korisnik, do sada ste koristili BCX mjenjačnicu, putem koje ste kupovinom (zamjenom KM-a u kriptovalutu) ili prodajom (zamjenom kriptovalute u KM) trgovali kriptovalutama.

Uskoro ćete odabirom berza modula svoje kriptovalute moći mijenjati u druge kriptovalute, odnosno vršiti kupovinu ili prodaju crypto-to-crypto. To znači da ćete, ukoliko posjedujete Bitcoin i želite da ga zamijenite u Ethereum, to moći uraditi putem prve i najveće kripto platforme u BiH – BCX.ba.

Koja je razlika između BCX kripto mjenjačnice i BCX kripto berze?

BCX kripto mjenjačnica je modul na kojem korisnik dobija svoje digitalne novčanike za svaku od 6 ponuđenih kriptovaluta. Opcija „Mjenjačnica“ korisniku omogućava da vrši zamjenu kriptovaluta u KM i obrnuto po trenutnoj cijeni koja je definisana na svjetskom tržištu kriptovaluta.

Na ovaj način BCX platforma ima posredničku ulogu i za to naplaćuje proviziju za kupovinu kriptovaluta u iznosu od 4% odnosno 5% za njihovu prodaju.

Kripto mjenjačnica nastaviće funkcionisati kao i do sada, a izmjene koje se uvode odnose se na BCX berzu.

Naime, BCX.ba je sklopio ugovor sa najvećim svjetskim provajderom za likvidnost koji će svim korisnicima omogućiti da trguju crypto-to-crypto brže i sa značajno nižim provizijama za slanje kriptovaluta koje će se kretati u intervalu od 0.2% do 0.45%. To znači da ukoliko žele da zamijene kriptovalutu u neku drugu kriptovalutu, BCX korisnici neće morati prebacivati svoje koine na strane berze i gubiti novac na provizije za slanje (npr. ukoliko Litecoin prebacuju na Binance, korisnici imaju dodatnih 2-3 dolara provizije, dok provizija za prebacivanje Bitcoina ide čak i do 40 KM) već će to moći uraditi putem BCX platfome.

Korisnik samostalno određuje količinu i cijenu po kojoj želi da kupi ili proda kriptovalutu. Pri tome bitno je napomenuti da se cijena i količina koju korisnik ponudi za određenu kriptovalutu moraju podudariti sa cijenom i količinom koju druga strana potražuje. Nalozi za kupovinu/prodaju se nalaze u opciji ''Berza'' na korisničkom BCX profilu, gdje su takođe vidljive i sve aktivne ponude/potražnje, koje vam mogu pomoći da prije realizujete željenu transakciju na način da ukoliko se ponuda i potražnja podudari transakcija se automatski realizuje.

Postoje tri opcije kreiranja naloga s obzirom na njihovo trajanje:
1. Do opoziva - dok korisnik sam ne opozove nalog, a maksimalno 6 mjeseci;
2. Dnevni - nalog je aktivan 24h od kreiranja;
3. Do datuma - korisnik unosi proizvoljno određeni datum do kog želi da nalog bude aktivan.

Na ovaj način se omogućava formiranje domaćeg tržišta kripto valuta koje ne zavisi od stranih berzi.

 
Štampa