BCX novosti Klikova: 3749

Stanje kriptovaluta u zapadnoj Evropi

Članak je preuzet sa sajta cointelegraph.com

 

Od poreza i zakona do lokalnih startapova i profesionalnih udruženja — sve što treba da znate o blokčejnu i kriptovaluti u zapadnoj Evropi. 

Uprkos turbulencijama koje su ovog ljeta izbile na kripto tržištu, postoji važan dugoročni marker koji treba uzeti u obzir u svakoj složenoj procjeni — kombinacija usvojenih pravila i regulacija. Najnoviji izveštaj EUBlockchain opservatorije, nazvan „EU Blockchain Ecosystem Development“, pokušava da izmjeri ovu kombinaciju unutar Evropske unije, kombinujući podatke o svakoj zemlji članici od Portugala do Slovačke.

Pošto originalni izveštaj broji više od 200 stranica, Cointelegraph je pripremio rezime sa namjerom da prikupi najvažnije informacije o stanju kripta i blokčejna u Evropi. Počeli smo od grupe zemalja koje se obično označavaju kao „zapadnoevropske“.

 Preuzmi besplatan primjerak novog CRYNFO biltena!

Austrija

 

Brojevi: 50 provajdera blokčejn rješenja; 48,72 miliona dolara (50 miliona evra) ukupno prikupljenih sredstava

Regulativa i zakonodavstvo: Registar za pružaoce usluga virtuelne imovine (VASP) uspostavila je Uprava za finansijsko tržište godinu dana kasnije, 2020. godine. Regulatori su usvojili „ukupni nerestriktivni pristup“ prema kriptu i blokčejnu, a kripto rudarenje ostaje uglavnom neregulisano.

Porezi: Kao što je slučaj u većini evropskih zemalja, digitalna razmjena valuta je oslobođena PDV-a. Kapitalni dobici od prodaje kriptovaluta podliježu progresivnom porezu na dohodak koji iznosi do 55% za pojedince i 25% za korporacije, ali politike digitalnog oporezivanja mogu da se primjenjuju ako digitalna valuta generiše prihod od kamata i tako se kvalifikuje kao investiciono sredstvo.

Značajne inicijative: U novembru 2019. godine, Austrijski blokčejn centar (ABC) je stvoren za istraživanje blokčejn aplikacija u oblastima finansija, energetike, logistike, javne uprave i interneta. ABC, koji trenutno uključuje više od 21 instituciju i 54 kompanije u svom modelu javno-privatnog partnerstva, teži da postane najveći svjetski centar za istraživanje blokčejna. Blokčejn je takođe ključni fasilitator inicijativa Smart City Vienna i Open Government Data.

Lokalni igrači: Bitpanda, trgovačka platforma sa sjedištem u Beču, čija je tržišna vrijednost premašila 4 milijarde dolara 2021. godine; Blockpit, platforma za investiranje u digitalna sredstva odgovorna za više od 500 miliona dolara kojima se trguje u 2017. i Conda, platforma za masovno ulaganje za austrijske startapove.

 

Belgija

 

Brojevi: 47 provajdera blokčejn rješenja, 992 blokčejn profesionalaca.

Regulativa i zakonodavstvo: Prema izveštaju, u Belgiji trenutno „ne postoje posebni zakoni ili propisi“. U 2017. godini, Agencija za finansijske usluge i tržišta (FSMA) objavila je saopštenje o pregledu zakona i propisa koji se mogu primjeniti na početne ponude kovanica (ICO) i kripto imovinu.

Istovremeno, FSMA održava crvenu listu lažnih kripto kompanija. Ipak, ponude uslužnih tokena smatraju se „redovnom opcijom“ za prikupljanje kapitala. FSMA karakteriše kripto sredstva kao investicione instrumente s obzirom na to da mogu da obezbjede prava na prihode ili prinose, sredstvo skladištenja i razmjene s obzirom na njihovu konvertibilnost u drugu imovinu ili uslužni token ako obezbjeđuju pristup određenim proizvodima ili uslugama.

Od maja 2022. registracija za VASP i custodial wallets je obavezna. Provajderi moraju ispuniti određene uslove uključujući status pravnog lica i održavanje minimalnog kapitala od 50.000 evra.

Porezi: Porez iznosi 33% na bilo koji prihod od kriptovaluta, u zavisnosti od toga kako pojedinac ulaže. Samo povećanje vrijednosti tokom vremena izmiče porezima, ali investitor je dužan da dokaže svoju strategiju držanja. Ne postoji specifikacija o potrebnom vremenu držanja.

Značajne inicijative: „Blokčejn za Evropu“ predstavlja međunarodne igrače blokčejn industrije na nivou EU, sa primarnim fokusom na učešće u regulatornoj debati. HIVE Blockchain Society je neprofitna blokčejn asocijacija čiji je cilj da promoviše razumjevanje ove tehnologije i da informiše belgijsku i međunarodnu zajednicu o njenom razvoju.

Lokalni igrači: Keirock, kompanija koja razvija finansijsku infrastrukturu kripto imovine pomoću skalabilnih, samoprilagodljivih algoritamskih tehnologija; Credik, decentralizovano tržište kredita koje pokreće Solana blockchain tehnologija; i Delta, aplikacija za praćenje portfelja kriptovaluta i Bitcoina (BTC $19,263) .

 

Francuska

 

Brojevi: 160+ blockchain startapova; 175,4 miliona dolara (180 miliona evra) prikupljenih sredstava

Regulativa i zakonodavstvo: Francuska je uspostavila prijateljski pravni okvir za ICO 2016. godine, omogućavajući izdavaocima da registruju gotovinske vaučere direktno u blokčejn. U 2017. godini, Uprava za finansijsko tržište (AMF) pokrenula je program podrške i istraživanja prikupljanja sredstava za digitalnu imovinu UNICORN. Francuska takođe ovlašćuje registraciju i prenos hartija od vrednosti koje ne kotiraju na berzi koristeći blokčejn tehnologiju.

Porezi: Najviši administrativni sud u zemlji smanjio je poresko opterećenje na dobit od kriptovaluta i odredio paušalnu stopu poreza od 30%.

Značajne inicijative: Javni fond za depozite i transakcije vrši direktna ulaganja u kripto projekte. Fond je uložio 292,3 miliona dolara (300 miliona evra) u blokčejn i vještačku inteligenciju u Investicioni program Evropske komisije za budućnost.

Samoorganizacija zajednice: Francusko udruženje za digitalnu imovinu (ADAN) radi kao profesionalna lobistička grupa u ime industrije.

Lokalni igrači: Ledger, vodeći globalni dobavljač hardverskih novčanika za kriptovalute; Coinhouse, kompanija za upravljanje kripto imovinom i usluge transakcija, koja pruža usluge zalaganja, štednje i čuvanja; i Sorare, platforma za fantastične fudbalske igre koja koristi blokčejn tehnologiju zasnovanu na Ethereumu.

 

Njemačka

 

Brojevi: 343 blokčejn startapova

Regulativa i zakonodavstvo: Od 2013. virtuelne valute su „obračunske jedinice“. Njemačka je 2020. uvela koncepte „kripto imovine“ i „kripto čuvanja“. Ovo posljednje zahtjeva licencu od nadzornog organa BaFin. Virtuelne valute se ne smatraju zakonskim sredstvom plaćanja u zemlji i generalno se tretiraju kao investiciona sredstva ili takozvane „zamjenske valute“.

Porezi: U maju 2022. Njemačko ministarstvo finansija objavilo je nove smjernice za porez na kriptovalute bez poreza na dobit od BTC-a i Etera (ETH $1,301) ako su prodati 12 meseci nakon kupovine.

Značajne inicijative: U septembru 2020. godine Deutsche Energie-Agentur objavila je pokretanje Future Energi Lab. Uključuje, između ostalog, pilot projekte koji se odnose na primjenu blokčejn tehnologije u energetskom sektoru, kao što su Blockchain Machine Identiti Ledger (BMIL) i Smart Contract Registri. BMIL je digitalni i decentralizovani direktorijum za identitete uređaja.

Iste godine jedan od četiri operatera sistema za prenos električne energije u Njemačkoj najavio je višegodišnje strateško partnerstvo sa Energy Web-om koje će se fokusirati na testiranje i validaciju tehnoloških potencijala rješenja zasnovanih na blokčejnu.

Samoorganizacija zajednice: Osnovana 2017. godine, Blockchain Bundesverband je neprofitno udruženje sa više od 60 članova. Inicijative udruženja se fokusiraju na edukaciju za donosioce odluka i širu javnost. Sa sjedištem u Minhenu, Evropsko udruženje za blokčejn pruža nezavisnu, neutralnu platformu za zajednice i organizacije povezane sa blokčeinom za diskusiju, razvoj i razradu zajedničkog rada.

Lokalni startupi: Fondacija Iota razvija protokol otvorenog koda koji podržava prenos podataka i vrijednosti između uređaja i ljudi; i BitsCrunch, kompanija za kriptoanalitiku.

 

 

Holandija

 

Brojevi: 160+ blokčejn startapova; 360,5 miliona dolara (370 miliona evra) prikupljenih sredstava.

Regulativa i zakonodavstvo: Centralna banka i holandska uprava za finansijska tržišta (AFM) održavaju jednošalter za regulatorne informacije za startapove pod nazivom InnovationHub. Postoji i Regulatory sandbox za nove tehnologije sa pristupom zasnovanim na principima (a ne na pravilima). Usklađenost se utvrđuje na osnovu namjere zakona i propisa, a ne njihovog pisma. Praksa djelimičnih ovlašćenja, kada startap ne mora da ispuni sve kriterijume bankarske licence da bi dobio licencu, prilično je uobičajena.

Značajne inicijative: Tokom pandemije COVID-19, Tymlez je pokrenuo projekat za podršku vladinoj transparentnosti u lancima snabdjevanja medicinskim proizvodima putem blokčejn tehnologije. Postoje projekti u poljoprivredi kao što je „Blockchain for Agri-food“, koje finansira holandsko Ministarstvo poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane za poboljšanje lanaca snabdjevanja.

Samoorganizacija zajednice: Izveštaj pominje grupe za sastanke kao što su Blockchain Talks, Blockchain Netherlands, Food Integrity Blockchained, Permissionless Society Blockchains i Bitcoin Wednesday Amsterdam, kao i Ethereum Dev NL i Hyperledger Netherlands.

Lokalni igrači: Bitfuri obezbeđuje mobilne Bitcoin mining centre podataka; Aurus na Ethereum blokčejnu kriptovalutu koja ima pokriće u zlatu; i Finturi platforma za finansiranje trgovine zasnovana na blokčejnu.

 

Švajcarska

 

Brojevi: 247,48 milijardi dolara (254 milijarde evra) ukupne procjene 50 najboljih kompanija u 2021, 877 provajdera blokčejn rješenja.

Regulativa i zakonodavstvo: Savezno vijeće je 2019. godine ažuriralo postojeće okvirne uslove u vezi sa blokčejnom i kriptom. Švajcarski parlament je 2020. godine usvojio opšti zakon o DLT-u, koji selektivno prilagođava 10 postojećih saveznih zakona. 2021. godine uvedena je licenca za DLT trgovinske objekte.

Prema Nadzornom organu finansijskog tržišta (FINMA), digitalne valute su kategorisane na osnovu njihove funkcije i svrhe kao tokeni za plaćanje, tokeni komunalnih usluga i tokeni sredstava.

Porezi: Poreska pravila variraju između pojedinih kantona. Digitalne valute se generalno tretiraju kao strane valute za potrebe oporezivanja bogatstva. Njihovu razmjensku vrijednost utvrđuje Federalna poreska uprava na kraju godine. Kapitalni dobici od digitalnih valuta su izuzeti od poreza na dohodak za fizička lica. Kupovine digitalnim valutama su oslobođene PDV-a.

Značajne inicijative: Blokčejn je korišćen za izdavanje digitalnih samosuverenih identiteta, pa čak i glasanje na regionalnom nivou, dok su digitalne valute prihvaćene za plaćanje poreza i javnih usluga. Grad Cug, glavni grad takozvane „Kripto doline“, 2017. pokrenuo je svoj program digitalnog identiteta. Švajcarska vlada je 2021. započela javnu raspravu o samosuverenim identitetima na nacionalnom nivou. Godine 2022, grad Lugano je priznao Bitcoin i Tether (USDT $1.00) kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Samoorganizacija zajednice: Udruženje Cripto Vallei i Blockchain Federacija su glavni javni entiteti za entuzijaste i preduzetnike blokčejna. Postoje i popularne zajednice poput Švajcarske asocijacije kripto investitora i Bitcoin udruženja.

Lokalni igrači: Švajcarska daleko nadmašuje sve druge nacije na listi kada su u pitanju globalno priznate kripto kompanije. Dovoljno je napomenuti da se u ovoj zemlji nalaze velikani kao što su Cardano, Polkadot, Solana, Cosmos i Tezos.

 

 

Da rezimiramo 

 

Razgovarajući o detaljima izveštaja sa Cointelegraphom, Nikolaos Kostopulos, viši konsultant za blokčejn u Netcompany-Intrasoft t i član tima EU Blockchain Observatory and Forum tima, uporedio je evropski regulatorni dijalog sa onim koji se odvija u Sjedinjenim Američkim Državama, ističući ulogu Francuske:

„Francuski regulatori i kreatori politike uspješno ulažu sveobuhvatan, objektivan i holistički napor da se uspostavi okvir za rastuću industriju blokčejna i digitalne imovine. Ovaj napor je već potvrđen odlukom vodećih igrača kao što su Binance i Cripto.com koji uveliko ulažu u svoje francusko sjedište kao svoju bazu u EU, ali i činjenicom da je Francuska dom nekoliko najvećih EU blokčejn startapova.“

Dok regulatorni napori Francuske ostaju u širem kontekstu EU, Švajcarska i dalje prednjači u smislu privlačenja startapova i stvaranja najugodnijeg pravnog okruženja za njih. Kostopulos smatra da se ova jedinstvena pozicija ne može jednostavno objasniti vjekovnom tradicijom zemlje kao sigurnog utočišta za veliki novac.

„Postoje brojni razlozi zbog kojih je Švajcarska naprednija i progresivnija u poređenju sa zemljama kao što su Belgija ili Francuska. Zemlja je uspostavila procedure, progresivno finansijsko zakonodavstvo, ljudske resurse i infrastrukturu kako bi podržala okvir za ubrzavanje finansijskih inovacija“, rekao je on.

 

Štampa