BCX novosti Klikova: 4076

ETH migriranje uspješno odrađeno i na BCX platformi

Počela je nova era – era drugog najvećeg blockchaina – ETH 2.0. ETH migriranje uspješno je odrađeno na prvoj i najvećoj kripto mjenjačnici u BiH – BCX.ba.


Ethereum je migrirao sa Proof of Work (PoW) modela na Proof of Stake (PoS) model. Koja je razlika između PoW i PoS modela pročitaj OVDJE.

Nakon godina razvoja i odgađanja, ETH je prešao na održiviji model rada koji će smanjiti potrošnju energije za oko 99.9%.

Ethereum mreža trenutno sadrži ekosisteme kripto mjenjačnica, kreditnih kompanija, NFT tržišta i aplikacija u vrijednosti od 60 milijardi dolara, a njegovi developeri tvrde da će ga upravo ova nadogradnja učiniti još sigurnijim i skalabilnijim.

Kompleksnost ovog podviga podvučena je činjenicom da je ovo najveći open source softver u istoriji, čiji proces razvoja je zahtijevao koordinaciju desetina timova, istraživanja, programera i volontera. 

Rudarenje OFF

 

Proof of Work model, model rudarenja kriptovaluta, koji je razvijen od strane Bitcoina, čije je korištenje dovodilo do ogromne potrošnje električne energije, izazvalo je brojna negodovanja kao sistem koji ugrožava životnu sredinu.

Prelazak ETH-a na ETH 2.0 znači da nema više rudarenja. Ethereum rudari se više neće takmičiti za nagrade rješavanjem kompleksnih kriptografskih zagonetki, što je za posljedicu imalo veliku potrošnju električne energije, već količinom uloženih sredstava.

Ovim modelom rada, ETH je zamijenio rudare validatorima i na taj način svima omogućio jednak udio u rudarenju sa količinom sredstava koja posjeduju.

Validacija transakcija ON

 

Prelazak ETH-a na Proof of Stake model korisnicima umjesto rudarenja omogućava validaciju transakcija kroz ulaganje u Ethereum.

Konkretno konsenzusom je izglasano da 1 glas vrijedi 32 Ethereuma, te jedan učesnik može imati neograničen broj glasova srazmjerno njegovom ulogu odnosno količini Ethereuma koju posjeduje.

Ovako uloženi ETH tokeni ponašaju se kao kartice za lutriju: što više tokena validator uloži, veća je šansa da će kartica biti izvučena i na taj način joj omogućiti da ispiše „blok“ transakcije na Ethereum digitalnom ledgeru.

Veća sigurnost zagarantovana

 

Kod PoS modela, količina ETH-a koji se ulaže – a ne količina energije koju korisnik troši – diktira kontrolu nad mrežom. Ovo čini napade na mrežu skupljim i još neuspješnijim nego ranije: napadačima se njihov uloženi ETH može djelimično ili potpuno oduzeti, kao kazna za pokušaj nanošenja štete mreži.

Ovo je samo prvi korak u nadograđivanju Ethereum mreže, izjavio je Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma.

Važno za sve BCX korisnike

 

Migracija ETH-a ne utiče na Vaše postojeće ETH i USDT digitalne novčanike, odnosno Vaši novčanici funkcionišu na isti način kao i do sada.

Potrebno je da svi rudari ETH-a prebace svoje rigove ili ASICe na neku od kriptovaluta koje će i dalje biti moguće rudariti, kao na primjer Ethereum classic (ETC).

Još jednom želimo da Vam se zahvalimo na povjerenju i strpljenju tokom trajanja ovog procesa.

Vaš BCX tim

Štampa